Forside
Om NEF
Lokallagene
Program
Medlemskap
Insekter som hobby
Tidsskrifter
Salgsliste
NEFs Bøker
Forhandlere
Diverse
Insektbilder
Lenker
English page
Norsk entomologisk forening
v/Lars Ove Hansen
Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo
Postboks 1172 Blindern
0318 Oslo

post@entomologi.no
Sist oppdatert:
15.04.2013
Norsk entomologisk forening

Vi trenger dokumentasjon av freda arter!

Et lite antall øyenstikkere, dagsommerfugler og biller er fredet i Norge. En bi-effekt av fredningen er at dokumentasjonen av disse artenes forekomst blir dårligere.

NEF har siden 2009 disponert en innsamlingstillatelse fra Direktoratet for naturforvaltning, og kan gi denne fullmakten videre til andre. Tillatelsen gir mulighet for å samle inn inntil to eksemplarer av freda arter fra nye lokaliteter eller fra lokaliteter hvor de ikke er dokumentert på minst 10 år. Ett av eksemplarene som samles inn skal innlemmes i en av de nasjonale vitenskapelige samlingene. Ordningen gjelder i første omgang frem til 2014.

Hvis du har seriøse planer om å lete etter en eller flere av de aktuelle artene, kan du sende en søknad til kartleggingskoordinator Kristoffer Bøhn på e-post kristoffer.bohn@sabima.no der du spesifiserer hvilke arter du ønsker dispensasjon for, i hvilke områder og hvorfor.

Ordningen har så langt ført til at flere fredede arter har blitt oppdaget på en rekke nye* lokaliteter. Dette har særlig vært tilfelle for artene heroringvinge (3), apollosommerfugl (4), mnemosynesommerfugl (2), og sinoberbille (12). Tallene i parentes angir antall nye lokaliteter.

 

*som ny lokalitet regnes i denne sammenheng et funnsted lenger enn 1km fra tidligere rapportert funnsted.