Forside
Om NEF
Lokallagene
Program
Medlemskap
Insekter som hobby
Tidsskrifter
Salgsliste
NEFs Bøker
Forhandlere
Diverse
Insektbilder
Lenker
English page
Norsk entomologisk forening
Postboks 386
4002 Stavanger
Sist oppdatert:
--.--.----
Norsk entomologisk forening

Sukkerlokking

Arne Fjellberg

De fleste noenlunde avanserte entomologer har vel en eller annen gang fanget nattsommerfugler ved hjelp av sukkerlokking.

Et velprøvd og godt lokkemiddel framstilles av bananer og fiken. Man tar en banan, moser den med gaffel og koker opp med en skvett vann. Etter avkjøling til 30-40 °C tilsettes 1/2 pakke brødgjær, og blandingen får stå til gjæring til neste dag. Da helles den opp i en blanding av finhakket fiken kokt opp med litt vann. Denne «satsen» får gjære et par døgn på et lunt sted (her er brukt banan til forgjæring da det kan være vanskelig å få en fikenblanding til å gjære direkte - muligens på grunn av det høye sukkerinnholdet). Nå tar man en del tøyremser (ca. 50 cm lange, 4-5 cm breie) - eventuelt slips fra ens borgerlige epoke - og dypper opp i blandingen. Fillene puttes i en plastpose, og man drar til skogs i skumringen. Her henges de opp i passende høyde i busker og trær langs en rute som patruljeres nå og da. Etter en times tid pleier det å være godt med dyr som begjærlig og standhaftig suger i seg brygget. Alkoholen sløver som kjent oppmerksomheten og reaksjonsevnen, og mange dyr kan knipses direkte over i giftglasset. Men det lønner seg å holde en insekthåv under, da mange slipper seg rett ned.

Det er vanskelig å forutsi resultatet med sukkerlokking. I kaldt klarvær blir det vanligvis dårlig, best er det på varme kvelder. Da kan fillene være drøssende fulle av dyr, og man får et svare strev med å berge fangsten. Men tilsynelatende gode kvelder kan også være helt negative. Det er her eksperimenteringen og prøving av ulike lokkemiddel kommer inn.

Sukkerlokking kan en drive med fra tidlig på våren til langt utpå høsten. Lokkevæsken kan oppbevares i kjøleskap i lang tid, men pass på at tette glass ikke sprenges av gjæringen. Det kan også lønne seg å undersøke steder med utflytende tresaft, f.eks. på stubber etter bjerk som hugges om vinteren. for ikke å snakke om hvis man har flaks og finner et skikkelig angrep av tredreper (Cossus) i et tre. Saften som siver ut av gangene gjærer til den herligste likør og tiltrekker en lang rekke godbiter både av sommerfugler og andre insekter.

(Utdrag fra artikkelen «Fangst av nattsommerfugler ved risting av seljetrær og lokking med gjæret saft». Norsk Entomologisk Forening, medlemsblad nr. 1, 1977. 2. årg.).


Forfatterens adresse:

Arne Fjellberg
Gonveien 38
3145 Tjøme