
Sukkerlokking
Arne Fjellberg
De fleste noenlunde avanserte entomologer har vel en eller
annen gang fanget nattsommerfugler ved hjelp av sukkerlokking.
Et velprøvd og godt lokkemiddel framstilles av bananer og
fiken. Man tar en banan, moser den med gaffel og koker opp med en
skvett vann. Etter avkjøling til 30-40 °C tilsettes 1/2 pakke
brødgjær, og blandingen får stå til gjæring til neste dag.
Da helles den opp i en blanding av finhakket fiken kokt opp med
litt vann. Denne «satsen» får gjære et par døgn på et lunt
sted (her er brukt banan til forgjæring da det kan være
vanskelig å få en fikenblanding til å gjære direkte -
muligens på grunn av det høye sukkerinnholdet). Nå tar man en
del tøyremser (ca. 50 cm lange, 4-5 cm breie) - eventuelt slips
fra ens borgerlige epoke - og dypper opp i blandingen. Fillene
puttes i en plastpose, og man drar til skogs i skumringen. Her
henges de opp i passende høyde i busker og trær langs en rute
som patruljeres nå og da. Etter en times tid pleier det å være
godt med dyr som begjærlig og standhaftig suger i seg brygget.
Alkoholen sløver som kjent oppmerksomheten og reaksjonsevnen, og
mange dyr kan knipses direkte over i giftglasset. Men det lønner
seg å holde en insekthåv under, da mange slipper seg rett ned.
Det er vanskelig å forutsi resultatet med sukkerlokking. I
kaldt klarvær blir det vanligvis dårlig, best er det på varme
kvelder. Da kan fillene være drøssende fulle av dyr, og man
får et svare strev med å berge fangsten. Men tilsynelatende
gode kvelder kan også være helt negative. Det er her
eksperimenteringen og prøving av ulike lokkemiddel kommer inn.
Sukkerlokking kan en drive med fra tidlig på våren til langt
utpå høsten. Lokkevæsken kan oppbevares i kjøleskap i lang
tid, men pass på at tette glass ikke sprenges av gjæringen. Det
kan også lønne seg å undersøke steder med utflytende tresaft,
f.eks. på stubber etter bjerk som hugges om vinteren. for ikke
å snakke om hvis man har flaks og finner et skikkelig angrep av
tredreper (Cossus) i et tre. Saften som siver ut av
gangene gjærer til den herligste likør og tiltrekker en lang
rekke godbiter både av sommerfugler og andre insekter.
(Utdrag fra artikkelen «Fangst av nattsommerfugler ved
risting av seljetrær og lokking med gjæret saft». Norsk
Entomologisk Forening, medlemsblad nr. 1, 1977. 2. årg.).
Forfatterens adresse:
Arne Fjellberg
Gonveien 38
3145 Tjøme
|